Jak vybírat baterie 18650
26.10.2018

Jak vybírat baterie 18650

Komplexní průvodce výběrem baterií. Vaše mody tak už vždy dostanou jen to nejlepší.

Při výběru baterie je potřeba si uvědomit k čemu ji budeme používat. Bude sloužit pro klasické kouření, tedy potahování ve stylu „pusa-plíce“, kdy odpor žhavící spirálky v našem clearomizéru / tanku je vyšší než 1,0Ω? Nebo snad baterii potřebujeme do modu pro přímé potahování, tedy nízkoodporové vapování a vysoké výkony?

Parametry baterie

V prvním případě nás bude spíše zajímat kapacita baterie udávaná v mAh. Ve druhém už bychom se měli více zaměřit na vybíjecí proud baterie, ten je v rámci nízkých odporů a vysokých výkonů důležitější než kapacita baterie.

Kapacita baterií je uváděná v mAh (miliampérhodinách) a udává, kolik miliampér je baterie schopná dodat za jednu hodinu. Například baterie Samsung 25R má kapacitu 2500mAh. Teoreticky to tedy znamená, že je schopna za jednu hodinu dodat 2500mA. Nebo třeba 5A za půl hodiny, případně 1250mA za dvě hodiny.

Jak už jsme napsali, v případě, že používáte klasické žhavící hlavy určené pro normální kouření, tedy ty s odporem 1Ω a více, zajímá vás u baterie spíše její kapacita. A samozřejmě také to, jestli je od kvalitního výrobce, to však platí pro všechny baterie.

LG HG2 18650 baterie - 3000mAh - 20A

Skladem online

Vysoká kapacita není vše

Možná se ptáte, proč pokaždé nezvolit baterii s tou nejvyšší kapacitou, a to i v případě nízkoodporových spirálek? Tak jednoduché to není. Čím nižší odpor spirálek máte, tím větší nároky na baterii kladete a v tu chvíli začne hrát roli druhý důležitý parametr baterií, a tím je vybíjecí proud.

Aby baterie bezpečně dodaly proud, který pro žhavení spirálek potřebujete, aniž by se přehřály, je třeba, aby měly dostatečně vysoký vybíjecí proud. Ten je uváděn v ampérech (A), a to, jak vysoký tento proud bude potřeba pro určité spirálky, lze snadno vypočítat pomocí Ohmova zákonu.

Potřebujete znát pouze dva údaje. Napětí baterie a odpor spirálky. Plně nabitá baterie pro elektronické cigarety má napětí 4,2V, a to se postupně snižuje s tím, jak se baterie vybíjí. Snad všechny současné e-cigarety již mají ochranu proti podbití, takže v momentě, kdy vaše baterie dosáhne cca 3,1V-3,3V, bude se jevit jako vybitá. To samozřejmě neplatí pro mechanické mody, kde není žádná elektronika, takže si své baterie musíte ohlídat sami.

Výpočet výstupního proudu

Zkusme si nyní představit situaci, kdy máme plně nabitou baterii (4,2V) a používáme clearomizér se žhavící spirálkou, jejíž odpor je 1,5Ω. Jak si tedy vypočítáme proud, který bude potřeba pro takový případ? Jednoduše. I = U / R (proud = napětí / odpor). Když tedy vydělíme napětí 4,2V odporem 1,5Ω, dostaneme 2,8A. A to je proud, který zvládnou všechny námi nabízené baterie. Také v případě 1,5Ω spirálek můžete být v klidu a vybírat baterie s co největší kapacitou.

Jak je to ale v momentě, kdy chceme používat nízkoodporové spirálky a kdy náš odpor bude například 0,5Ω? Jako všude, i u baterií, platí něco za něco. Máme tak buď baterie s velkou kapacitou, nebo baterie s vysokým vybíjecím proudem. Baterie s největší kapacitou v naší nabídce je SANYO (Panasonic) NCR18650B, která má 3400mAh. Ovšem její vybíjecí proud se pohybuje pouze kolem 6A. Takže zatímco pro klasické odpory je naprosto vynikající, pro nízkoodporové spirálky naopak absolutně nedostačující. Když to pak srovnáme s oblíbenou SONY VTC4, jejíž proud je 30A a bohatě tak postačí pro téměř jakoukoliv spirálku, její kapacita je „pouze“ 2100mAh.

Nízké odpory

Pro nízké odpory tak musíte obětovat něco z kapacity baterie. Nemusí to však být tak drastické. Je dobré si zjistit, jaký proud vlastně budete potřebovat, abyste tak zbytečně nepřišli o kapacitu. Opět si vezměme příklad, kdy máme plně nabitou baterii na 4,2V a používáme odpor, řekněme, 0,5Ω, výsledný proud bude činit 8,4A. To není zase tolik. Stačila by třeba i 10A. Ano, to je sice pravda, ale vždy je lepší mít v tomto ohledu dostatečnou rezervu, a to zhruba jednou tolik. Takže pro náš případ, kdy bude potřeba 8,4A bude sice teoreticky stačit 10A baterie, ale daleko vhodnější bude 20A. Baterii totiž nebudete tolik namáhat a prodloužíte její životnost.

 

Nevhodně vybraná baterie může způsobovat řadu problémů. Od těch banálních jako tečení e-liquidu, po závažnější v podobě přehřívání, až po nebezpečné v případě mechanických modů.

Nahoru

Důležité informace


Zákaz prodeje elektronických cigaret osobám mladším 18 let.

Pro správné fungování webu a analýzu návštěvnosti potřebujeme využívat několik externích služeb společnosti Google (Analytics, reCaptcha) a od Vás potřebujeme souhlas s jejich využitím. Svůj souhlas můžete kdykoliv odvolat (vyvolejte znovu okno přes odkaz "Cookies" v patičce webu).